© Foto's: Matt Ford

Naam: Aphanius iberus.

Wetenschappelijke naam: Aphanius iberus.

Synoniemen: Cyprinodon iberus, Lebias iberus, Lebias ibera, Aphanius iberius, Lebias ibericus, Cyprinodon ibericus.

Oorsprong: Spanje, Marokko en Algerije.

Biotoop: Afrikaans.

Geslachtsonderscheid: Het vrouwtje is duidelijk groter dan het mannetje, heeft een dikkere buikpartij en lijkt daardoor wat grover van bouw. Ook is het vrouwtje minder kleurrijk en zijn de vinnen kleurloos.

Temperatuur: 10 - 30 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 8 tot 10.

Licht: Normaal.

Beplanting: Dichte beplanting maar zorg wel dat er voldoende zwemruimte over blijft. Drijfplanten worden ook op prijs gesteld.

Bodembedekking: Zand of grind.

Stroming: Zwak tot matig.

Leeftijd: 2 jaar.

Lengte: 4 tot 5 cm.

Voedsel: Levend voer, vooral muggenlarven.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Midden en boven.

Karakter: Mild-agressief.

Aantal: Groepje van 5 of meer.

Geschikt voor: Ervaren aquariaan.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 10 tot 14 dagen.

Bijzonderheden: Deze vissen kunnen het best in een speciaal aquarium worden gehouden. In de winter moet het water tussen de 10 en 16 graden zijn, daarna langzaam de temperatuur verhogen naar zo'n 28 graden. De eitjes zullen dan worden afgezet.

Kweekinfo: Het kweken met deze vissen is redelijk eenvoudig.

 

De meeste gezonde vrouwtjes leggen regelmatig grote, grijsachtig witte eitjes tussen de drijfplanten en plukjes alg. Deze eitjes kan men verzamelen en in een kweekbakje doen.

 

Wil men meer eitjes dan kan men het beste het vrouwtje, samen met 2 mannetjes, na de winterperiode, in een kweekbakje apart zetten. Dan de temperatuur langzaam verhogen naar 28 graden Celsius. Het kweekbakje kan men inrichten met fijnbladerige planten, drijfplanten of een bosje nylondraad. Na de eiafzetting moet men de ouders verwijderen.

 

De eitjes komen na ongeveer 10 á 14 dagen uit en weer een dag later zwemmen de jongen vrij rond en kunnen dan direct artemia-naupliën of het fijnste stofvoer eten.