© Foto: Henk Grundmeijer

© Foto: Henk Grundmeijer

© Foto: Miguel Pocodiente

© Foto: Thomas Bronkhorst

Naam: Samurai goerami.

Wetenschappelijke naam: Sphaerichthys vaillanti.

Synoniemen:

Oorsprong: Borneo en Indonesië.

Biotoop: Aziatisch.

Geslachtsonderscheid: Vrouwtjes zijn mooier van kleur en groter dan de mannetjes.

Temperatuur: 23 - 27 graden Celsius.

pH: 5,5 tot 6,5.

GH: 0 tot 4.

Licht: Zwak tot matig.

Beplanting: Normale beplanting en wat drijfplanten.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Zwak tot matig.

Leeftijd: 3 jaar.

Lengte: 8 cm.

Voedsel: Diepvries en klein levend voer zoals muggenlarven, cyclops, daphnia, artemia (vooral levende naupliën). Droogvoer wordt niet geaccepteerd.

Aquariummaat: 80 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Zeer vreedzaam tegenover andere vissen, de vrouwtjes kunnen vrij agressief zijn tegenover de mannetjes, dus er dienen veel schuilplaatsen te zijn.

Aantal: Groepje van minimaal 6 stuks.

Geschikt voor: Ervaren aquariaan.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Tijd voor uitkomen eitjes: Circa 2 weken.

Bijzonderheden: Deze goerami soort is een muilbroeder. Het is een moeilijk te houden visje, vooral vanwege de watersamenstelling want die komt erg precies. Ook zijn ze zeer gevoelig voor allerlei ziektes. Het aquarium moet dicht worden beplant en het water moet zeer zacht en zuur zijn. Een regelmatige waterverversing met het juiste water is noodzakelijk. In een groter aquarium (meer dan 100 cm) kan men eventueel wat bijvissen houden. Let er wel op dat dat rustige soorten moeten zijn anders zie je de goerami's zelden terug en ze moeten natuurlijk tegen het zeer zachte en zure water bestand zijn.

Kweekinfo: Het kweken met deze vissoort is niet eenvoudig, maar wel mogelijk.

 

De Samurai goerami is een muilbroeder en die taak wordt door het mannetje vervuld. Het duurt ongeveer 2 weken totdat de jongen worden uitgespuugd en dat zijn er rond de 20 stuks.

 

Hoewel de ouders niet echt achter de jongen aanjagen kunnen ze toch wel beter apart worden gezet want als ze de kans krijgen dan pakken ze er zo nu en dan wel één. De jongen kunnen gelijk Artemia-naupliën eten.👉 Misschien vindt u onderstaande Sphaerichthys soorten ook interessant: