© Foto: Tropische vissengids

© Foto: Marco Ros

© Foto: Johan Scheenstra

© Foto: Magda V D Reijden

© Foto: Tamara van der Wal

© Foto: Jhon Neuman

Naam: Siamese kempvis.

Wetenschappelijke naam: Betta splendens.

Synoniemen:

Oorsprong: Maleisië en Thailand.

Biotoop: Aziatisch.

Geslachtsonderscheid: Omdat er zeer veel kweekvariëteiten zijn hangt het af van de kweekvorm. Over het algemeen hebben de meeste mannetjes grotere vinnen en staart. Bij de meeste vrouwtjes is onder de buik een wit puntje zichtbaar (legbuis). Ook zijn de vrouwtjes kleiner dan de mannetjes.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 5 tot 20.

Licht: Zwak.

Beplanting: Dichte beplanting en wat drijfplanten.

Bodembedekking: Zand of grind. Stukken (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Zwak.

Leeftijd: 4 jaar.

Lengte: 4 tot 6 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Boven het midden.

Karakter: Mannetjes zijn enorm agressief tegenover elkaar en vechten vaak net zo lang door totdat er één dood is, ook het mannelijke Guppy willen ze nog wel eens flink toetakelen want die zien ze soms als concurrent (vanwege de kleuren).

Aantal: Solitair.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Tijd voor uitkomen eitjes: 24 tot 36 uur.

Bijzonderheden: Plaats nooit 2 mannetjes bij elkaar in hetzelfde aquarium, ze gaan vechten totdat één dood is (ook in een groot aquarium).

Kweekinfo: De kweek van de Siamese kempvis is redelijk eenvoudig.

 

Voor een succesvolle kweek gebruikt men een aparte, niet al te grote kweekbak. De kweekbak dient met een laag water van ongeveer 12 á 15 centimeter te worden gevuld en er mag geen stroming zijn. Voorzie de kweekbak van een aantal drijfplanten of door planten waarvan de bladeren op het wateroppervlak drijven. Zorg ook voor schuilplaatsen waar het vrouwtje zich (even) terug kan trekken. Deze planten helpen om het schuimnest op zijn plaats te houden. Nadat het koppel in de kweekbak is geplaatst verhoogd men langzaam de temperatuur tot 29-30 graden Celsius.

 

Het mannetje zal een schuimnest gaan bouwen. Na de balts gaan de Betta's over tot de ei afzetting, het mannetje zal de bevruchte eitjes in het nest spuwen. Na het afzetten van de eitjes moet het vrouwtje worden verwijdert anders zal het mannetje haar constant verjagen of zelfs doden.

 

Het mannetje zal voor het nest zorgen en het bewaken. Eitjes die naar beneden zinken zullen door het mannetje in de bek worden opgepakt en terug worden gespuwd in het nest. Dat is tevens de reden dat er maar 12 á 15 cm water in de kweekbak moet zitten. Zo hoeft het mannetje niet te veel afstand af te leggen om de gezonken eitjes weer terug naar het nest te brengen.

 

De jongen komen na ongeveer 24 tot 36 uur uit en 2 dagen later gaan ze zwemmen en dan kunnen ze worden gevoerd met Artemia-naupliën, stofvoer en fijngewreven droogvoer. Het mannetje dient nu ook uit de kweekbak te worden gehaald.

© Foto: Kim Jansen

© Foto: Kristel Cm

© Foto: Kristel Cm