© Foto: Carolien Nemec

Naam: Zwarte neon.

Wetenschappelijke naam: Hyphessobrycon herbertaxelrodi.

Synoniemen:

Oorsprong: Brazilië.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: De vrouwtjes zijn groter en dikker dan de mannetjes.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 6 tot 7.

GH: 1 tot 12.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte randbeplanting maar laat nog wel voldoende open zwemruimte over. Drijfplanten zijn aan te raden en dan kan tevens de verlichting wat sterker.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig tot normaal.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: 4 cm tot 6 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Schooltje van minstens 6 vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 3 dagen.

Bijzonderheden:

Kweekinfo: Het kweken met de Zwarte neon is moeilijk.

 

Zorg dat de vissen voor de kweek goed gevoed zijn, ook met veel levend voer (vooral met zwarte muggenlarven) om de ei productie bij het vrouwtje goed op gang te brengen. De vissen stellen wel eisen aan de watersamenstelling. Het water moet zacht en zuur zijn en men dient te filteren over turf, de pH moet tussen de 5,5 en 6 zijn en de GH mag maximaal 4 zijn. Regenwater wat men opvangt is hier heel geschikt voor. In de kweekbak kan men het beste fijnbladige planten en/of Javamos plaatsen voor de ei afzetting. Om de paring te stimuleren kan men het beste het licht temperen want de paring gebeurt uitsluitend in de schemering. Voer, nadat de vissen 2 tot 3 dagen in de kweekbak zitten, de temperatuur geleidelijk op naar 25 tot 27 graden Celsius (bv 1 graad per dag).

 

Men heeft nu véél geluk nodig of een paartje gaat paren en eitjes gaat afzetten. Heeft men dat geluk dan moeten de ouders na de ei afzetting worden verwijderd daar ze anders de eitjes zullen opeten.

 

De eitjes komen na ongeveer 3 dagen uit en als de jongen gaan zwemmen kan men ze opkweken met infuus, fijn stofvoer, pantoffeldiertjes en later met Artemia-naupliën.