© Foto: Susan Jutte

© Foto: Vince van Nimwegen

De Helena hierboven heeft een Torenslak te pakken.

© Foto: Tropische vissengids

Op deze foto zijn duidelijk de vierkante eitjes van de Helena zichtbaar.

In elk pakketje zit slechts 1 eitje.

 

Nederlandse naam: Anatome helena.

Wetenschappelijke naam: Clea helena.

Herkomst: Zuidoost-Azië.

Lengte: 2 tot 3 cm.

Leeftijd: 2 tot 5 jaar.

Tweeslachtig: Nee.

Temperatuur (min. max.): 20 - 30 graden Celsius.

pH (min. max.): Ze kunnen in allerlei waterwaarden worden gehouden, echter wordt de schelp in hard water mooier.

Aquariumeisen: Het beste kan 1 slak op 10 liter water worden gehouden. Aan het water stellen ze verder geen bijzondere eisen.

Voedsel: Alle slakkensoorten behalve eigen soort. Bij gebrek aan slakken eten ze ook het afval van de grond zoals voedselresten en plantenresten. Men kan ze bijvoeren met voedertabletten. Ze kunnen dus prima worden ingezet tegen een slakkenplaag. Ze eten 1 volwassen slak per dag, jonge slakjes kunnen ze er meer van op een dag opeten. Ze zullen nooit planten eten.

Kweek: Als de omstandigheden juist zijn (voldoende voerslakken), worden er vierkante eipakketjes gelegd met 1 enkel eitje er in. Er worden vaak maar enkele eipakketjes achter elkaar gelegd, dus een slakkenplaag zal je hier niet snel mee krijgen. Het duurt ongeveer 1 maand voordat het eitje uitkomt. Als er als voedsel geen slakken meer zijn dan zal de Anatome helena nog zelden eitjes gaan leggen.

Bijzonderheden: Over de Anatome helena wordt vaak beweerd dat ze geen Appelslakken zullen pakken omdat die te groot voor ze zijn. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dat niet het geval is, ze pakken wel degelijk ook een Appelslak als ze de kans krijgen. Het kan echter wel 2 tot 3 weken duren voordat de Appelslak bezwijkt want de Helena spuit gif in zijn prooi, door dat gif lost zijn prooi op en door middel van zijn zuigmond zuigt hij zijn prooi (die dan al is opgelost door het gif) op. Bij de Appelslak zal dus maar een gedeelte oplossen, maar stukje voor stukje zal de Helena hem verorberen. Helena slakken zullen elkaar niet aanvallen, doen ze dat toch dan maakt dat niets uit, de Helena is zelf immuun voor het gif.