© Foto: Lisa Sjoukes

© Foto: Bart de Neve

© Foto: Enrico Richter

Naam: Mini-haai, Zwartvinhaai of Wit-tip haai.

Wetenschappelijke naam: Ariopsis seemanni.

Synoniemen: Arius seemanni, Galeichthys seemanni, Hexanematichthys seemanni, Sciades seemanni, Tachisurus seemanni, Tachisurus jordani, Arius jordani, Galeichthys jordani, Hexanematichthys jordani, Galeichthys gilberti, Galeichthys eigenmanni, Tachysurus eigenmanni, Galeichthys simonsi, Hexanematichthys simonsi, Arius assimilis.

Oorsprong: Noord- en Midden-Amerika.

Biotoop: Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Erg moeilijk te zien maar tijdens de paartijd zijn volwassen vrouwtjes voller gebouwd dan het mannetje.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 7 tot 7,5.

GH: 16 tot 20.

Licht: Normaal.

Beplanting: Beplanting is niet noodzakelijk omdat ze vooral in brakwater voorkomen. In het zoetwater aquarium kan het natuurlijk wel, maar denk er wel om dat ze veel open zwemruimte nodig hebben.

Bodembedekking: Bij voorkeur fijn afgerond zand, eventueel is fijn afgerond grind ook een mogelijkheid. Stukken (kien)hout, stenen, rotsen en takken waarmee schuilplaatsen zijn gemaakt mogen zeker niet ontbreken.

Stroming: Matig tot hard.

Leeftijd: 15 jaar.

Lengte: 25 cm, in de natuur tot 35 cm.

Voedsel: Diepvriesvoer, groenvoer en levend voer.

Aquariummaat: 200 cm.

Waterlaag: Onder.

Karakter: Vreedzaam maar kleine vissen zal hij voor voedsel aanzien.

Aantal: Solitair, paartje of als groepje (5 stuks).

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits samen gehouden met grote en rustige vissen.

Tijd voor uitkomen eitjes: 

Bijzonderheden: Deze vis komt ook voor in brakwater, zo nu en dan wat zeezout toevoegen zal dan ook zeer op prijs worden gesteld. Het mag duidelijk zijn dat hij dan ook prima in een brakwater aquarium kan worden gehouden. Het aquarium dient te zijn voorzien van schuilplaatsen waar hij zich terug kan trekken. Er moet echter ook voldoende zwemruimte zijn want het is een actieve zwemmer in hoofdzakelijk het onderste gedeelte van het aquarium. Een aquarium van 2 meter is dan ook echt het minimum waar hij in gehouden kan worden.

Kweekinfo: In aquaria nog zelden gelukt (toevalstreffer) en er is dus weinig over bekend. Wel weet men dat het een muilbroeder is.