© Orginele foto: Loek van der Klugt

© Orginele foto: Monique Brookman

© Orginele foto: Hans van Hage

© Fotobewerking: Tropische vissengids

Naam: Citroentetra.

Wetenschappelijke naam: Hyphessobrycon pulchripinnis.

Synoniemen: Hemigrammus erythrophthalmus.

Oorsprong: Zuid-Amerika (Amazonegebied in de Tapajós en de Amazone).

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben een wat bredere zwarte zoom in de rug- en anaalvin en ze worden iets groter als de vrouwtjes.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 4 tot 8.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte randbeplanting. Drijfplanten worden ook op prijs gesteld.

Bodembedekking:  Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 6 jaar.

Lengte: 4 tot 6 cm.

Voedsel: Droogvoer en diepvriesvoer.

Aquariummaat: 80 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Schooltje van 6 vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 24 tot 48 uur.

Bijzonderheden:

Kweekinfo: Het kweken met de Citroentetra is vrij lastig omdat het eierrovers zijn.

 

Men kan het beste een kweekbak nemen van ongeveer 50 x 30 x 30. Als bodembedekking neemt men zo'n 3 lagen knikkers. Het water moet een temperatuur van 23 graden Celsius hebben met een pH waarde van 6,5. Als beplanting neemt men fijnbladige planten zoals als Javamos of Myriophyllum.

 

De eitjes worden afgezet tussen de planten. Daar ze echter niet allemaal blijven plakken zinken de meesten naar de bodem. Als men geen knikkers op de bodem heeft liggen worden de meeste eitjes gelijk opgegeten door de ouders. Dankzij de knikkers heeft u wat meer tijd omdat de eitjes die er tussen liggen niet door de ouders kunnen worden gepakt. Na de ei afzetting de ouders gelijk verwijderen.

 

Na 24 tot 48 uur komen de eitjes uit en de larven kunnen nog 2 tot 3 dagen teren op de dooierzak. Na 4 tot 5 dagen kunnen ze vrij rond zwemmen en kan men ze voeren met infusiediertjes, liquifry en ander klein voer. Zo'n 10 dagen na de geboorte kan men ze ook fijn droogvoer geven.

 

De jonge Citroentetra's zijn erg gevoelig voor temperatuurschommelingen en het water moet absoluut schoon zijn en blijven, dus regelmatig water verversen. Zorg bij het verversen dat het water exact dezelfde temperatuur heeft als van de kweekbak.