© Orginele foto: Else Greup

© Orginele foto: Olaf Otten

© Orginele foto: Olaf Otten

© Orginele foto: Marco Mijdam

© Fotobewerking: Tropische vissengids

Naam: Colombia tetra.

Wetenschappelijke naam: Hyphessobrycon columbianus.

Synoniemen:

Oorsprong: Zuid-Amerika (Colombia).

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Geen verschil waarneembaar.

Temperatuur: 24 - 28 graden Celsius.

pH: 5,7 tot 7.

GH: 1 tot 10.

Licht: Matig.

Beplanting: Hier en daar wat grote planten worden op prijs gesteld, maar verder stellen ze geen eisen aan de beplanting.

Bodembedekking:  Zand of grind.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: 4 tot 5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, groenvoer en levend voer.

Aquariummaat: 100 cm.

Waterlaag: Midden en boven.

Karakter: Vreedzaam.

Aantal: Schooltje van minimaal 6 vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 24 tot 48 uur.

Bijzonderheden: Deze vis is behoorlijk druk en onderling pesten en vechten ze geregeld want er heerst een rangorde in de school. Dit loopt echter zelden verkeerd af. Ook andere vissen zijn nogal eens het slachtoffer van hun pesterijen, zeker als het om verzwakte of gewonde vissen gaat. Vissen met lange vinnen (zoals Maanvissen, Labyrintvissen en de Betta splendens) kan men beter niet met ze samen houden. Ze willen nogal eens aan de vinnen knagen (vinnenbijter).

Kweekinfo: Het kweken met de Colombia tetra is niet makkelijk.

 

Omdat men geen verschil tussen het mannetje en het vrouwtje kan zien zal men een groep in de kweekbak moeten plaatsen en hopen dat zich daaruit een koppeltje zal ontwikkelen.

Er worden hoge eisen aan het water gesteld, deze zal echt perfect moeten zijn wil men eitjes krijgen. De beste waterwaarden zijn een temperatuur van 27 graden Celsius, een pH van rond de 6 en een GH van 3.

Op de bodem kan men het beste een laag knikkers van 3 hoog leggen, zo komen de meeste eitjes tussen de knikkers terecht zodat ze tijdelijk veilig zijn voor de volwassen vissen. Verwijderd na de ei afzetting zo snel mogelijk de oudere vissen want ze proberen manieren te vinden om de eitjes te pakken te krijgen.

Na 24 tot 48 uur komen de eitjes uit en de larven kunnen nog 2 tot 3 dagen teren op de dooierzak. Na 4 tot 5 dagen kunnen ze vrij rond zwemmen en kan men ze voeren met infusiediertjes, liquifry en ander klein voer. Zo'n 10 dagen na de geboorte kan men ze ook fijn droogvoer geven.

 

De jonge Colombia tetra's zijn erg gevoelig voor temperatuurschommelingen en het water moet absoluut schoon zijn en blijven, dus regelmatig water verversen. Zorg bij het verversen dat het water exact dezelfde temperatuur heeft als van de kweekbak.