© Orginele foto's: Éstephania Gomez

© Foto: Hans Harreveld

Naam: Sikkeltetra.

Wetenschappelijke naam: Hyphessobrycon robertsi.

Synoniemen:

Oorsprong: Zuid-Amerika (Peru en Brazilië).

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben een verlengde rug- en aarsvin en ze zijn wat donkerder van kleur dan de vrouwtjes. Verder zijn de vrouwtjes wat voller gebouwd en hebben een witte stip op de rugvin.

Temperatuur: 25 - 28 graden Celsius.

pH: 5 tot 7.

GH: 5 tot 8.

Licht: Matig.

Beplanting: Normale randbeplanting. Drijfplanten zijn aan te raden en dan kan de verlichting wat sterker.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: 4 tot 5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en klein levend voer.

Aquariummaat: 70 cm.

Waterlaag: Onder het midden.

Karakter: Vreedzaam.

Aantal: Schooltje van minimaal 10 vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 24 tot 48 uur.

Bijzonderheden: Als het groepje van deze vissen te klein is, minder dan 5, zullen ze wegkwijnen en/of agressief worden tegenover medebewoners. Verder houden ze niet van (te) fel licht, ze zullen dan erg schuw worden en zich gaan verstoppen. Ook komen ze dan niet mooi op kleur.

Kweekinfo: Het kweken met de Sikkeltetra is lastig en de watersamenstelling is erg belangrijk.

 

Men kan het beste een kweekbak nemen van ongeveer 60 x 30 x 30. Als bodembedekking neemt men zo'n 3 lagen knikkers. De watersamenstelling is zéér belangrijk wil men een geslaagde kweek krijgen. Men heeft zwak en zacht zuur water nodig met een pH van onder de 6 en een dH onder de 3. De ideale temperatuur is rond de 28 graden Celsius. Als beplanting neemt men fijnbladige planten zoals als Javamos of Myriophyllum. Filteren over turf is sterk aan te raden.

 

De eitjes worden afgezet tussen de planten. Daar ze echter niet allemaal blijven plakken zinken de meesten naar de bodem. Als men geen knikkers op de bodem heeft liggen worden de meeste eitjes gelijk opgegeten door de ouders. Dankzij de knikkers heeft u wat meer tijd omdat de eitjes die er tussen liggen niet door de ouders kunnen worden gepakt. Na de ei afzetting de ouders gelijk verwijderen.

 

Na 24 tot 48 uur komen de eitjes uit en de larven kunnen nog 4 tot 5 dagen teren op de dooierzak. Na 4 tot 5 dagen kunnen ze vrij rond zwemmen en kan men ze voeren met infusiediertjes, liquifry en ander klein voer. Zo'n 10 dagen na de geboorte kan men ze ook fijn droogvoer geven.

 

De jonge Sikkeltetra's zijn erg gevoelig voor temperatuurschommelingen en het water moet absoluut schoon zijn en blijven, dus regelmatig water verversen. Zorg bij het verversen dat het water exact dezelfde temperatuur heeft als van de kweekbak.