© Foto's: Rosetta Schiff - Jansen

Naam: Grootbekgrondel.

Wetenschappelijke naam: Pseudogobiopsis oligactis.

Synoniemen: Gobiopsis oligactis, Eugnathogobius oligactis, Pseudogobius oligactis, Stigmatogobius oligactis, Glossogobius campbellianus, Pseudogobiopsis campbellianus, Glossogobius mas, Pseudogobius neglectus, Stigmatogobius neglectus, Pseudogobiopsis neglectus, Vaimosa perakensis, Mugilogobius perakensis, Stigmatogobius poicilosoma, Stigmatogobius isognathus.

Oorsprong: Zuid- en Zuidoost-Azië (India en Bangladesh tot Thailand, de kust van Cambodja, Maleisië, Brunei, Java , Sumatra en Kalimantan. Men dacht dat ze waren uitgestorven in Singapore maar ze zijn in dat land herontdekt.

Biotoop: Aziatisch.

Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben roodgestreepte rugvinnen met een zeer langgerekte eerste vinstraal, ook de staartvin is roodgestreept en de vrouwtjes zijn lichtbruin tot grijs. Verder zijn de volwassen mannetjes groter dan de vrouwtjes.

Temperatuur: 23 - 26 graden Celsius.

pH: 7,5 tot 8,5.

GH: Tot 20.

Licht: Normaal.

Beplanting: Normale beplanting.

Bodembedekking: Zand of grind en zorg ook voor veel schuilplaatsen in de vorm van stenen en hout.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 

Lengte: Mannetjes 6 cm en vrouwtjes 5 cm.

Voedsel: Levend voer en diepvriesvoer, dat laatste wordt echter lang niet altijd geaccepteerd behalve de rode muggenlarven. Droogvoer eten ze eenvoudig weg niet.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Onder het midden.

Karakter: Mild agressief.

Aantal: Paartje of groepje.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee, ze zullen vissen aanvallen en op eten. Eigenlijk kan men ze alleen maar houden in een speciaal aquarium. Houd ze ook vooral niet samen met garnalen, ook niet met grote soorten.

Tijd voor uitkomen eitjes: 

Bijzonderheden: De Pseudogobiopsis oligactis leeft zowel in brak- als in zoetwater. Zorg voor veel schuilplaatsen in de vorm van rotsen, stenen, dichte beplanting en vooral buizen (die aan de achterkant dicht zijn) waar ze zich in kunnen verstoppen en waar ze ook in zullen broeden. Onderling hebben ze geregeld ruzie, dat loopt echter zelden verkeerd af.

Kweekinfo: Erg moeilijk om met deze grondel te kweken en een goed resultaat heb ik niet kunnen vinden om de larven groot te brengen.

 

De Grootbekgrondel legt echter geregeld eitjes in een buis, het probleem is echter om de zéér kleine larven groot te brengen of om ze te ontdekken.

 

Ziet men de kleine larven uit de buis schieten dan kan men ze met een Artemia zeef vangen, ze zijn dan ongeveer 2 mm waarvan 2/3 de staart is en overplaatsen naar een aquarium met brakwater wat vol moet zitten met alg (groen water). De kans dat ze de overplaatsing overleven is echter zeer klein en wil men gaan kweken dan blijft het om van alles uit te proberen totdat het een keer goed gaat want de juiste kweekmethode heb ik niet kunnen vinden.