© Orginele foto: Rik Dekker

© Fotobewerking: Tropische vissengids

Naam: Vuurtetra, Ember tetra of Vuurzalmpje.

Wetenschappelijke naam: Hyphessobrycon amandae.

Synoniemen: Hemigrammus amandae.

Oorsprong: Brazilië.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Moeilijk te zien. Het mannetje is wat slanker dan het vrouwtje en het vrouwtje heeft een wat vollere buik als ze klaar is om eitjes te leggen.

Temperatuur: 23 - 27 graden Celsius.

pH: 6 tot 7.

GH: 3 tot 6.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte randbeplanting maar laat nog wel voldoende open zwemruimte over. Drijfplanten zijn aan te raden en dan kan tevens de verlichting wat sterker.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 4 jaar.

Lengte: 3 cm tot 5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en klein levend voer.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Midden en boven.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Schooltje van minstens 10 vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits samengehouden met kleine en rustige medebewoners.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 24 tot 30 uur.

Bijzonderheden: Ook al accepteert de Vuurtetra droogvoer, ze moeten toch geregeld klein levend voer zoals muggenlarven en watervlooien krijgen om in goede gezondheid te blijven. Ook houden ze van zacht en zuur water.

Kweekinfo: Het kweken met dit visje is niet eenvoudig ook al leest men vaak dat het wel eenvoudig is.

 

Het kweekbakje hoeft niet al te groot te zijn en dient voorzien te zijn van voldoende fijnbladige planten waar de eitjes tussen worden afgezet. Aan het water worden wel eisen gesteld, het moet zacht en zuur zijn met een pH van 6 en een GH die lager dan 2 moet zijn.

 

Er worden tussen de 50 en 100 eitjes afgezet tussen de bladeren van de planten. De het afzetten moeten de ouders worden verwijderd daar ze anders de eitjes zullen opeten. De kweekbak moet zéér matig verlicht worden. Na 24 tot 30 uur komen de eitjes al uit en na ongeveer 5 dagen gaan de jongen vrij rondzwemmen.

 

Om ze groot te krijgen is echter erg moeilijk, men kan ze opvoeden met kleine infuusdiertjes en na een paar dagen met pas uitgekomen Artemia-naupliën.