© Foto: Koen Vaske

© Foto: Ed Overmars

Naam: Blauwe dwergcichlide.

Wetenschappelijke naam: Apistogramma trifasciata.

Synoniemen: Biotodoma trifasciatus, Apistogramma trifasciatum trifasciatum, Heterogramma trifasciatum maciliense, Apistogramma maciliense, Apistogramma maciliensis, Heterogramma trifasciatum maciliense, Apistogramma trifasciatum haraldschultzi.

Oorsprong: Brazilië en Paraguay.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Het mannetje is groter dan het vrouwtje en kleurrijker.

Temperatuur: 20 - 27 graden Celsius. In de natuur hebben deze visjes te maken met schommelende temperaturen waardoor ze best tijdelijk een daling van tussen de 15 en 20 graden Celsius kunnen hebben. Zorg ervoor dat dat ook in het aquarium het geval is anders leven ze een stuk korter.

pH: 6 tot 6,5.

GH: 3 tot 6.

Licht: Zwak tot matig.

Beplanting: Normale beplanting.

Bodembedekking: Een zanderige bodem heeft hun voorkeur. Gedroogd bladafval op de bodem houden ze ook van (beuken-, eiken- of Ketapang-amandelbladeren zijn allemaal geschikt).

Stroming: Zwak tot matig.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: Mannetje 6 cm, vrouwtjes rond de 4 tot 5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en klein levend voer.

Aquariummaat: 80 cm.

Waterlaag: Boven en midden.

Karakter: Vreedzaam maar zorg wel voor veel schuilplaatsen zoals kokosnoten, kienhout, planten etc. In de paartijd willen ze nogal eens gaan graven in de bodem.

Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes of in een grote groep. Als ze in een groep worden gehouden dienen er minimaal 3 mannetjes te zijn en twee keer zoveel vrouwtjes.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits samengehouden met niet al te drukke vissen.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na een paar dagen.

Bijzonderheden: Ze stellen wel hoge eisen aan het water, dat moet kalkarm en licht zuur zijn. Het water moet geregeld worden ververst en voorkom een andere watersamenstelling.

Kweekinfo: De kweek met de Apistogramma trifasciata is erg lastig.

 

Het water (van de kweekbak) moet erg zacht (2 tot 5 Gh) en zuur zijn anders gaat een kweek nooit lukken. De ouders zoeken een holletje uit waar ze de eitjes in kunnen leggen, een halve kokosnoot is daar ideaal voor. Er worden rond de 100 eitjes gelegd. Het vrouwtje zorgt voor de eitjes en bewaakt deze, het mannetje bewaakt het territorium.

 

Als de eitjes zijn uitgekomen worden de jongen nog enkele weken door het vrouwtje verzorgd en als er meerdere vrouwtjes met jongen in hetzelfde aquarium zitten dan zorgen ze zelfs voor elkaar jongen. De jongen kan men groot brengen met artemia-naupliën.



👉 Misschien vindt u onderstaande Apistogramma soorten ook interessant: