© Foto: Tropische vissengids

Naam: Blinde grottenvis of Blinde holenvis.

Wetenschappelijke naam: Astyanax jordani.

Synoniemen: Anoptichthys jordani, Astyanax mexicanus jordani, Anoptichthys antrobius, Anoptichthys hubbsi, Astyanax fasciatus mexicanus.

Oorsprong: Texas, Mexico tot aan Panama.

Biotoop: Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: De aarsvin van volwassen mannetjes zijn licht gebogen terwijl die van de vrouwtjes recht zijn.

Temperatuur: 20 - 25 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 10 tot 17.

Licht: Zwak tot matig, probeer eens het te verlichten met een rode of blauwe lamp. Dat kan een fantastisch effect geven als men het heeft ingericht als een speciaal aquarium (dus als een grot).

Beplanting: De beplanting is voor deze vis onbelangrijk omdat ze van nature alleen in grotten en spelonken leven waar geen licht komt en dus groeien er ook geen planten.

Bodembedekking: Zand of grind van een donkere kleur zodat de Astyanax jordani daar mooi op afsteekt. Richt het aquarium in als een grot, dus met rotsen en leistenen. Denk daarbij ook eraan om de zijkanten (grotendeels) dicht te maken met bijvoorbeeld leistenen.

Stroming: Zwak tot matig.

Leeftijd: Onbekend.

Lengte: Tot 9 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, groenvoer en levend voer.

Aquariummaat: 100 cm.

Waterlaag: Onder het midden.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Schooltje van 6 of meer vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, echter in een speciaal aquarium zullen ze veel beter tot hun recht komen.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 2 tot 3 dagen.

Bijzonderheden: Ondanks dat deze vis blind is zwemt hij zelden ergens tegenaan. Ook zijn voedsel weet hij perfect op te sporen. Als ze worden geboren hebben ze nog wel ogen, deze verdwijnen na ongeveer 10 dagen en dan zijn ze volslagen blind. Ondanks hun "handicap" kunnen ze zich prima redden in een gezelschapsaquarium mits er geen rovers of agressieve soorten in zitten.

Kweekinfo: Het kweken van deze vis is redelijk eenvoudig.

 

Plaats het koppeltje in een aparte kweekbak waarvan het water tussen de 18 en 20 graden Celsius moet zijn (niet warmer). Verdere (water)eisen worden niet gesteld.

 

Na het afzetten van de eitjes moeten de ouders direct worden verwijderd. De eitjes komen na 2 tot 3 dagen uit. De jongen kunnen eerst nog zien, dat kan zo'n 10 dagen duren, daarna verdwijnen de ogen en worden ze blind. Men kan de jongen opvoeden met Artemia-naupliën en met fijngewreven droogvoer.