Laatst bijgewerkt: 24 juni 2025

🔎 Klik op foto hierboven voor vergroting 🔍

© Foto: Ed Overmars

Riddergoby

Stigmatogobius sadanundio

Andamanen, Bangladesh, Cambodja, India, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Pakistan, Singapore, Sri Lanka en Thailand.


IUCN-status: Niet geëvalueerd

Nederlandse naam: Riddergoby.

Wetenschappelijke naam: Stigmatogobius sadanundio.

Synoniemen: Gobius sadanundio, Gobius apogonius, Gobius pleurostigma.

Oorsprong: Azië. 

Landen: Andamanen, Bangladesh, Cambodja, India, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Pakistan, Singapore, Sri Lanka en Thailand.

Leefomgeving: Ze leven in overgangsgebieden waar zoet en zout water samenkomen, ook wel bekend als estuaria of brakwatergebieden. Toch worden ze vaker gespot in zoet water dan in brak water.

Geslachtsonderscheid: Mannetjes hebben grotere vinnen, de vrouwtjes hebben een licht geelachtige verkleuring.

Temperatuur: 21 - 27 graden Celsius.

pH: 7,5 tot 8,5.

GH: 10 tot 20.

Licht: Matig.

Beplanting: Normale beplanting met open stukken.

Bodembedekking: Zand of grind, bij voorkeur in een donkere kleur. Zorg ook voor veel schuilplaatsen in de vorm van stenen en hout.

Stroming: Matig tot sterk.

Leeftijd: 7 jaar.

Lengte: 8 tot 9 cm.

Voedsel: In het wild is deze soort een alleseter en voedt zich met kleine visjes, ongewervelden, algen en ander plantaardig materiaal. In het aquarium kunt u ze voeden met levend of diepvriesvoer, zoals muggenlarven, watervlooien, mysis en andere kleine diertjes. Dit kan worden aangevuld en afgewisseld met plantaardig materiaal en kwalitatief droogvoer.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Redelijk vreedzaam maar kleine visjes willen ze wel eens pakken met hun, in verhouding, grote bek. Denk er ook aan dat iedere vis een eigen territorium heeft. 

Aantal: Paartje.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 6 dagen.

Bijzonderheden: Er wordt gesuggereerd dat deze vissen ook in brakwater kunnen leven, hoewel daar geen sluitend bewijs voor is. Daarnaast wordt vaak gezegd dat het toevoegen van zout aan het water hun weerstand zou versterken. Ook hiervoor ontbreekt overtuigend wetenschappelijk bewijs dat dit daadwerkelijk effectief is.

Kweekinfo: Het kweken met de Riddergoby is niet erg moeilijk.

Als men graag wil kweken, is het belangrijk om zorg te dragen voor grotten of tunnels in het aquarium die als geschikte paaiplaatsen kunnen dienenDeze plaatsen bieden een veilige omgeving waar de eieren kunnen worden gelegd op de bovenkanten van deze schuilplaatsen. 

Beide ouders spelen een rol in het verzorgen van het broedsel, maar het mannetje neemt doorgaans de grootste verantwoordelijkheid op zich en zorgt zeer intensief voor de eitjes en later voor de jongen. Wanneer de jongen vrij gaan zwemmen en op eigen kracht beginnen te bewegen, kunnen ze worden gevoed met Infusoria, een ideale eerste voeding voor hun groei en ontwikkeling.


Hoe nuttig vond je dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 23-02-2025)

Rating: 0 sterren
0 stemmen