© Orginele foto's: Dave Van T Sant

© Fotobewerking: Tropische vissengids

Naam: Betta macrostoma.

Wetenschappelijke naam: Betta macrostoma.

Synoniemen: 

Oorsprong: Borneo (Brunei, Indonesië en Maleisië).

Biotoop: Aziatisch.

Geslachtsonderscheid: Het mannetje is veel kleurrijker dan het vrouwtje.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius. In de natuur leven deze vissen in water met schommelende temperaturen, probeer dat na te bootsen in het aquarium anders leven deze vissen een stuk korter.

pH: 5,5 tot 7.

GH: 5 tot 8.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte beplanting en wat drijfplanten.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout en/of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: 9 tot 11 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer. Nooit levend voer geven vanwege de bacteriën die dan in het water terecht komen.

Aquariummaat: 100 cm.

Waterlaag: Midden en boven.

Karakter: Vreedzaam, echter mannetjes onderling zijn zeer agressief, dus nooit meerdere mannetjes in één aquarium plaatsen.

Aantal: 1 mannetje met 2 vrouwtjes.

Geschikt voor: Ervaren aquariaan.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Kan, echter is het veel beter om ze in een speciaal aquarium te houden. Zeker niet bij kleine en kwetsbare vissen plaatsen.

Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 20 dagen.

Bijzonderheden: Zorg dat er veel schuilplaatsen in het aquarium aanwezig zijn, ook dient het aquarium goed afgesloten te zijn want ze kunnen zeer goed springen en vinden het kleinste gaatje om te ontsnappen. Verder is de Betta macrostoma een zéér gevoelige soort die erg vatbaar zijn voor allerlei ziekten (geef ze daarom ook nooit levend voer i.v.m. eventuele bacteriën). Ook de waterwaarden moeten perfect zijn, ze zijn extra gevoelig voor het nitraat en nitriet gehalte. Ververs daarom regelmatig het water (ongeveer een derde van het water elke 2 weken).

 

Kweekinfo: Het kweken met deze soort is erg lastig.

 

Het water moet zeer zacht en zuur zijn. De Betta macrostoma is een muilbroeder en het mannetje broed de eitjes in zijn bek uit. Tijdens het paren schuift het vrouwtje de eitjes rechtstreeks in de bek van het mannetje.

 

De eitjes komen na ongeveer 20 dagen uit en de jongen kunnen direct met artemia-naupliën worden opgekweekt.