© Foto's: Henk Grundmeijer

Naam: Betta mandor.

Wetenschappelijke naam: Betta mandor.

Synoniemen: 

Oorsprong: Borneo (Indonesië).

Biotoop: Aziatisch.

Geslachtsonderscheid: Het mannetje is veel kleurrijker dan het vrouwtje en bij het mannetje zijn de balken op de zijkant oranje tot roodachtig en bij het vrouwtje goudgeel.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 4 tot 6,5.

GH: 0 tot 4.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte beplanting en wat drijfplanten.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout en/of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 3 jaar.

Lengte: 5 tot 6 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en vooral klein levend voer zoals Daphia, Artemia en Rode muggenlarven. Zorg er wel voor dat u niet overvoert, ze worden snel te dik.

Aquariummaat: 60 cm voor één paartje.

Waterlaag: Midden en boven.

Karakter: Vreedzaam.

Aantal: Als paartje, één mannetje met twee vrouwtjes of in een groep.

Geschikt voor: Ervaren aquariaan.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Kan, echter is het veel beter om ze in een speciaal aquarium te houden. Zeker niet bij grote of drukke vissen plaatsen.

Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 8 tot 14 dagen (het is een muilbroeder).

Bijzonderheden: Zorg dat er veel schuilplaatsen in het aquarium aanwezig zijn en ook veel beplanting, ook dient het aquarium goed afgesloten te zijn want ze kunnen zeer goed springen en vinden het kleinste gaatje om te ontsnappen. De Betta mandor wordt ook vaak Betta foerschii genoemd omdat de beide soorten nauwelijks uit elkaar te houden zijn.

 

Kweekinfo: Het kweken met deze soort is niet al te moeilijk.

 

De Betta mandor is een muilbroeder en het mannetje broed de eitjes in zijn bek uit. Tijdens het paren schuift het vrouwtje de eitjes rechtstreeks in de bek van het mannetje.

 

De eitjes komen na ongeveer 8 tot 14 dagen uit en de jongen kunnen direct met artemia-naupliën en microwormen worden opgekweekt.

 

De jongen kunnen nu apart worden gezet maar ze mogen ook gewoon bij de ouders blijven. Ververs niet teveel water in één keer want ze zijn gevoelig voor verandering van de waterwaarden.