© Foto: Danny Rozema

© Foto: Dick van Wandelen

Naam: Vuurneon.

Wetenschappelijke naam: Hemigrammus erythrozonus.

Synoniemen:

Oorsprong: Noorden van Zuid-Amerika.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Moeilijk te zien. Het mannetje is wat slanker dan het vrouwtje en het vrouwtje heeft een wat vollere buik als ze klaar is om eitjes te leggen.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 2 tot 12.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte beplanting. Drijfplanten zijn aan te raden en dan kan tevens de verlichting wat sterker.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 4 jaar.

Lengte: 4 tot 6 cm.

Voedsel: Droogvoer en diepvriesvoer.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Onder het midden.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Schooltje van minstens 6 vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer één dag.

Bijzonderheden:

Kweekinfo: Het kweken met de Vuurneon is redelijk eenvoudig.

 

Zorg dat de vissen voor de kweek goed gevoed zijn, ook met veel levend voer om de ei productie bij het vrouwtje goed op gang te brengen. Hoewel de kweek redelijk eenvoudig is stellen de vissen wel eisen aan de watersamenstelling. Het water moet zacht en zuur zijn en men dient te filteren over turf, de pH moet tussen de 4,8 en 5 (nooit hoger dan 6) zijn en de GH tussen de 0 en 1 (nooit hoger dan 2). Regenwater wat men opvangt is hier heel geschikt voor. In de kweekbak kan men het beste fijnbladige planten en/of Javamos plaatsen voor de ei afzetting. Om de paring te stimuleren kan men het beste het licht temperen want de paring gebeurt uitsluitend in de schemering. Voer, nadat de vissen 2 tot 3 dagen in de kweekbak zitten, de temperatuur geleidelijk op naar 25 tot 27 graden Celsius (bv 1 graad per dag).

 

Als het paartje eenmaal is begonnen met de afzetting van de eitjes dient men nog wel even geduld te hebben want er worden per keer zo'n 3 tot 8 eitjes afgezet. Dat blijft doorgaan totdat er zo'n 200 eitjes totaal afgezet zijn. Als men denkt dat de ouders klaar zijn met de ei afzetting dienen ze te worden verwijderd daar ze anders de eitjes zullen opeten.

 

De eitjes komen na één dag al uit en als de jongen gaan zwemmen kan men ze opkweken met fijn stofvoer en pantoffeldiertjes. Helaas is dat een groot probleem en er blijven vaak niet veel jongen over.