Laatst bijgewerkt: 15 april 2025
🔎 Klik op kleine foto hieronder voor vergroting 🔍
© Foto 1 en 2: Anne Liemburg, foto 3: Marc-Samantha Koelink
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Nederlandse naam: Zwarte pantsermeerval aeneus.
Wetenschappelijke naam: Osteogaster sp. "Black Venezuela".
Synoniemen: Corydoras sp. "Black Venezuela".
Oorsprong: Deze soort is een kweekvorm en komt van nature niet in het wild voor. De orginele soort, Osteogaster aeneus, is afkomstig uit Zuid-Amerika.
Landen: Trinidad en Colombia tot het stroomgebied van de La Plata ten oosten van de Andes.
Leefomgeving: Komt hoofdzakelijk voor in rustig, ondiep water met een zachte bodem waar ze leven is soms ernstig vervuild water door wolken opgewoelde modder. Ook komen ze wel voor in stromend water.
Geslachtsonderscheid: Volwassen vrouwtjes zijn voller gebouwd en worden iets groter dan het mannetje.
Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.
pH: 6,5 tot 7,5.
GH: 5 tot 10.
Licht: Matig.
Beplanting: Normale beplanting, bij gebruik van drijfplanten er wel voor zorgen dat er grote open stukken zijn waar ze lucht kunnen happen.
Bodembedekking: Gebruik fijn afgerond zand anders kunnen hun baardharen beschadigen. Verder de bak inrichten met schuilholen, kienhout, grotten en stenen.
Stroming: Matig tot hard.
Leeftijd: 5 jaar.
Lengte: Mannetje 6,5 cm en vrouwtje 7,5 cm.
Voedsel: In de natuur is het een alleseter die zich voedt met wormen, schaaldieren, insecten en hun larven, maar ook met plantaardig voedsel. In het aquarium kun je ze voeden met speciale tabletten en vlokkenvoer, afgewisseld met levend of diepvriesvoer zoals muggenlarven, mysis, watervlooien, enzovoort. Daarnaast worden ook verse groenten, zoals gepelde doperwten, komkommer, spinazie en andere soorten, goed geaccepteerd.
Aquariummaat: 80 cm.
Waterlaag: Bodembewoner.
Karakter: Vreedzaam.
Aantal: Groepsvis, minimaal 6.
Geschikt voor: Beginners.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits er voldoende schuilplaatsen aanwezig zijn.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na 2 tot 3 dagen.
Bijzonderheden:
Kweekinfo: Het kweken van deze soort is vrij makkelijk.
Neem een aparte kweekbak voor het beste kweekresultaat om zo optimale omstandigheden te creëren. Plaats 2 mannetjes en 1 vrouwtje in de kweekbak; dit is de ideale verhouding. Weet u het geslacht van de vissen niet zeker, dan kunt u er ook voor kiezen een klein groepje van 5 exemplaren te plaatsen. Op die manier vergroot u de kans op een succesvolle kweek. Voer de vissen gedurende een week lang met zéér gevarieerd voer. Denk hierbij aan droogvoer, diepvriesvoer en levend voer zoals watervlooien of muggenlarven. Dit afwisselende dieet stimuleert hun conditie en verhoogt de kweekbereidheid. Daarna laat men langzaam de temperatuur van het water rustig zakken naar ongeveer 19 graden Celsius. U kunt dit doen door de verwarming uit te schakelen of door een gedeelte van het water in de bak te verversen met koud water. Dit nabootsen van natuurlijke omstandigheden (regenbui) kan de vissen aansporen om te gaan paaien.
De vissen zullen vervolgens meestal die nacht, of uiterlijk de daarop volgende nacht, al overgaan tot de ei-afzetting. Wanneer één of meerdere vrouwtjes besluiten eieren te leggen, zullen de andere vissen vaak automatisch volgen. Dit gedrag zorgt ervoor dat er een cyclus op gang komt, ongeacht of een individuele vis zelf wel of geen eitjes produceert. Het is daarom belangrijk om de groep goed te observeren. Zodra de eitjes zijn afgezet, dient men de volwassen vissen zo snel mogelijk uit de kweekbak te halen. Als u dit niet doet, zullen ze de eitjes opeten, wat uiteraard de voortplanting zal belemmeren. Zorg er ook voor dat de verlichting boven of rondom de kweekbak niet te fel is. Te fel licht kan ervoor zorgen dat de eitjes beschimmelen, wat de overlevingskans van de toekomstige jongen aanzienlijk vermindert.
De eitjes komen na ongeveer 2 tot 3 dagen uit, afhankelijk van de heersende temperatuur in het water. Zorg ervoor dat de jongen direct toegang hebben tot geschikt voer. U kunt de jonge visjes bijvoorbeeld grootbrengen met kleine ongewervelden zoals Cyclops, maar ook Artemia-naupliën zijn een uitstekende keuze. Deze voedingsbronnen bevatten alle essentiële voedingsstoffen die de jongen nodig hebben voor een gezonde groei en ontwikkeling.
Hoe nuttig vond je dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 22-02-2025)