© Foto: Loek van der Klugt

© Foto: Loek van der Klugt

© Foto: Naomi Derks

Naam: Purperkopbarbeel.

Wetenschappelijke naam: Pethia nigrofasciatus.

Synoniemen: Barbus nigrofasciatus, Puntius nigrofasciatus.

Oorsprong: Sri Lanka.

Biotoop: Aziatisch.

Geslachtsonderscheid: De mannetjes zijn feller van kleur dan de vrouwtjes.

Temperatuur: 23 - 26 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 2 tot 15.

Licht: Matig.

Beplanting: Normale tot dichte randbeplanting, zorg wel dat er voldoende zwemruimte overblijft.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig tot sterk.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte:  6,5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Aquariummaat: 80 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Vreedzaam, echter niet samen houden met Maanvissen, Betta splendens en de meeste Labyrintvissen (vanwege hun sprieten). Het zijn vinnenbijters.

Aantal: Schooltje van minimaal 6 stuks.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 1 á 2 dagen.

Bijzonderheden: De Purperkopbarbeel is een echte Barbeelsoort, niet alleen wat soort betreft maar ook wat betreft het gedrag. Dat houdt dus in dat het vinnenbijters zijn (zie Karakter). Houdt ze in een school van minimaal 6 vissen, liever meer, anders gaan ze zich vervelen en gaan ze andere vissen (dus ook soortgenoten) pesten en achter najagen.

Kweekinfo: Het kweken met de Purperkopbarbeel is relatief eenvoudig.

 

Gebruik een kweekbak van 40 x 25 x 25 met op de bodem 2 of 3 lagen knikkers, daar kunnen de eitjes tussen vallen na de afzetting zodat de ouders ze niet op kunnen eten. Leg op de knikkers een flinke hoeveelheid Javamos en andere fijnbladige planten. De kweekbak kan het best op een donkere plaats worden gezet met een zwak lampje er boven. Zet de temperatuur op 26 graden Celsius, dus iets hoger dan normaal. Het water dient niet te hard en een beetje zuur te zijn (pH 6 en GH <12).

 

Geef de Purperkopbarbelen, voor ze in de kweekbak worden geplaatst, een week lang voldoende eiwitrijk voedsel. Dat zal de ei productie bij het vrouwtje op gang brengen.

 

Als u uw schooltje Purperkopbarbelen bekijkt vindt u vast wel een koppeltje want ze zullen elkaar steeds opzoeken. Plaats dat koppeltje in de kweekbak. De paring kan enkele uren duren. Na de ei afzetting kunt u de ouders verwijderen, hun taak zit er nu op. De jongen komen na ongeveer 1 tot 2 dagen uit. Als ze vrij gaan zwemmen kan men ze voeren met stofvoer en pas uitgekomen Artemia.