© Foto's: Henk Grundmeijer

Naam: Prachtgoerami bintan.

Wetenschappelijke naam: Parosphromenus bintan.

Synoniemen: 

Oorsprong: Indonesië (de eilanden Bintan en Bangka).

Biotoop: Aziatisch.

Geslachtsonderscheid: Het mannetje is veel kleurrijker dan het vrouwtje.

Temperatuur: 22 - 28 graden Celsius.

pH: 3 tot 6,5.

GH: 0 tot 4.

Licht: Zwak.

Beplanting: Dichte beplanting en wat drijfplanten.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Zwak.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: 2 tot 2,5 cm.

Voedsel: Droogvoer (dit word echter wel vaak geweigerd), diepvriesvoer, maar vooral klein levend voer.

Aquariummaat: 40 cm.

Waterlaag: Onder en midden.

Karakter: Men kan het beste 1 paartje houden, als het aquarium groot genoeg is kan men een groepje van 5 of meer samen houden.

Aantal: Paartje en zonder andere medebewoners.

Geschikt voor: Ervaren aquariaan.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 3 dagen.

Bijzonderheden: Deze visjes moeten in een speciaal aquarium worden gehouden zonder andere medebewoners. Het aquarium moet donker worden ingericht met bijvoorbeeld dichte beplanting en drijfplanten. Verder kan men het beste schuilplaatsen maken van kienhout en stenen. Het water moet heel zacht en zuur zijn, filteren over turf is daarom echt noodzakelijk en de stroming moet matig zijn.

Houd geen verschillende Parosphromenus soorten samen, de kans is dan groot dat men kruisingen krijgt omdat er weinig verschil is tussen de vrouwtjes.

Kweekinfo: Het kweken met de Prachtgoerami bintan is vrij moeilijk.

 

De kweek is vrij moeilijk en zal zelden lukken, maar het is altijd het proberen waard. Het is een holenbroeder, dus dient er een object aanwezig te zijn (bijvoorbeeld een bloempot) waarin dan het schuimnest zal worden gebouwd. Als de eitjes zijn afgezet verjaagt het mannetje het vrouwtje en heeft hij de broedzorg. Na ongeveer drie dagen komen de jongen uit en nog eens 3 tot 5 dagen later zwemmen ze al rond. Dan kun je de jongen opkweken met pas uitgekomen Artemia-naupliën.👉 Misschien vindt u onderstaande Parosphromenus soorten ook interessant: