Foto boven is van een mannetje en foto onder van een vrouwtje.

© Orginele foto's: Tropische vissengids

© Fotobewerking: Tropische vissengids

Naam: Borelli's dwergcichlide.

Wetenschappelijke naam: Apistogramma borellii.

Synoniemen: Heterogramma borellii, Heterogramma ritense, Heterogramma rondoni, Apistogramma aequipinnis, Apistogramma reitzigi.

Oorsprong: Brazilië en Paraguay.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Het mannetje is groter dan het vrouwtje en kleurrijker. Op foto 1 staat een mannetje en op foto 2 een vrouwtje.

Temperatuur: 20 - 28 graden Celsius. In de natuur hebben deze visjes te maken met schommelende temperaturen. Zorg ervoor dat dat ook in het aquarium het geval is anders leven ze een stuk korter.

pH: 6 tot 8.

GH: 3 tot 6.

Licht: Zwak tot matig.

Beplanting: Normale beplanting.

Bodembedekking: Een zanderige bodem heeft hun voorkeur. Gedroogd bladafval op de bodem houden ze ook van (beuken-, eiken- of Ketapang-amandelbladeren zijn allemaal geschikt).

Stroming: Zwak tot matig.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: Mannetje 8 cm, vrouwtjes blijven iets kleiner.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en klein levend voer.

Aquariummaat: 80 cm.

Waterlaag: Onder het midden.

Karakter: Vreedzaam.

Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes of in een grote groep. Als ze in een groep worden gehouden dienen er minimaal 3 mannetjes te zijn.

Geschikt voor: Beginners.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits samengehouden met niet al te drukke vissen.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 48 uur.

Bijzonderheden: 

Kweekinfo: De kweek met de Apistogramma macmasteri is redelijk eenvoudig.

 

Het is een holenbroeder, dus maak holletjes van stenen of plaats een paar halve kokosnoten in de bak. Als het vrouwtje een mannetje accepteert kiezen ze een holletje uit voor de ei afzetting. Het vrouwtje zal voor de eitjes zorgen en ze bewaken. Daarbij kan ze vrij agressief worden als er andere vissen in de buurt komen van het holletje. Er worden tussen de 50 tot 70 eitjes in het holletje afgezet.

 

Na ongeveer 4 tot 5 dagen komen de eitjes uit, nog eens 5 tot 6 dagen later gaan de jongen vrij rondzwemmen en kunnen ze vanaf dan met Artemia-naupliën worden grootgebracht.👉 Misschien vindt u onderstaande Apistogramma soorten ook interessant: