© Foto: Amanda van Heumen

© Foto: Andy Barbier

© Foto: Ron Stam

© Foto: Bas Harmsen

Naam: Sumatraan.

Wetenschappelijke naam: Puntigrus tetrazona.

Synoniemen: Capoeta tetrazona, Barbus tetrazona, Barbus tetrazona tetrazona, Puntius tetrazona, Systomus tetrazona, Systomus sumatrensis, Systomus sumatranus.

Oorsprong: Indonesië (Sumatra).

Biotoop: Aziatisch.

Geslachtsonderscheid: Moeilijk te zien maar de mannetjes zijn wat kleiner en slanker dan de vrouwtjes. Ook hebben de vrouwtjes een wat dikkere buik. Verder hebben de mannetjes wat meer rood op de vinnen en de neus en zijn de zwarte banen wat scherper afgetekend.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 5 tot 10.

Licht: Normaal.

Beplanting: Dichte randbeplanting met nog wel veel open zwemruimte.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat (kien)hout en takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 6 jaar.

Lengte: 7 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, plantaardig voer en levend voer.

Aquariummaat: 100 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Vreedzaam, echter niet samen houden met Maanvissen, Betta splendens en de meeste Labyrintvissen (vanwege hun sprieten). Het zijn vinnenbijters. Ook andere vissen moeten het vaak ontgelden. Houd ze in een school van minimaal 6 vissen, liever meer, anders gaan ze zich vervelen en gaan ze andere vissen (dus ook soortgenoten) pesten en achter najagen.

Aantal: Schooltje van minimaal 6 vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 30 uur.

Bijzonderheden: Er zijn meerdere kweekvariëteiten wat betreft kleur en vinvormen. Ze zijn vatbaar voor witte stip.

Kweekinfo: Het kweken met de Sumatraan is vrij lastig.

 

Gebruik een kweekbak van 40 x 25 x 25 met op de bodem 2 of 3 lagen knikkers, daar kunnen de eitjes tussen vallen na de afzetting zodat de ouders ze niet op kunnen eten. Leg op de knikkers een flinke hoeveelheid Javamos en andere fijnbladige planten. De kweekbak kan het best op een donkere plaats worden gezet met een zwak lampje er boven. Zet de temperatuur op 26 graden Celsius, dus iets hoger dan normaal. Het water moet een beetje zuur zijn en vrij zacht (pH 6 en GH <12).

 

Geef de Sumatranen, voor ze in de kweekbak worden geplaatst, een week lang veel levend voer. Dat zal de ei productie bij het vrouwtje op gang brengen.

 

Als u uw schooltje Sumatranen bekijkt vindt u vast wel een koppeltje want ze zullen elkaar steeds opzoeken. Plaats dat koppeltje in de kweekbak. De paring gebeurt vaak de volgende ochtend, gebeurt er niets dan kan een gedeeltelijke waterverversing ook nog wel eens helpen voor het aanzetten tot de paring. Na de ei afzetting kunt u de ouders verwijderen, hun taak zit er nu op. Vaak worden er zo'n 200 eitjes afgezet. De jongen komen na ongeveer ongeveer 30 uur uit. Als ze vrij gaan zwemmen kan men ze voeren met stofvoer en pas uitgekomen Artemia-naupliën.