Laatst bijgewerkt: 18 juni 2025

© Foto 1: Willy Bijker, foto 2 en 3: Jill Dejaegher, foto 4: Bart Westenberg

Pauwoog cichlide

Astronotus ocellatus

Colombia, Venezuela, Bolivia, Ecuador, Peru, Brazilië, Frans-Guyana, Paraguay, Uruguay en Argentinië.


IUCN-status: Niet bedreigd (2020)

Nederlandse naam: Pauwoog cichlide.

Wetenschappelijke naam: Astronotus ocellatus.

Synoniemen: Lobotes ocellatus, Astronotus ocellatus ocellatus, Cychla rubroocellata, Acara compressus, Acara hyposticta, Astronotus ocellatus zebra, Astronotus orbiculatus.

Oorsprong: Zuid-Amerika.

Landen: Colombia, Venezuela, Bolivia, Ecuador, Peru, Brazilië, Frans-Guyana, Paraguay, Uruguay en Argentinië.

Leefomgeving: Ze geven de voorkeur aan ondiep water, zoals kanalen en vijvers, met een modderige of zanderige bodem vol hout, takken en stenen. Door hun brede verspreidingsgebied komen ze echter in diverse leefomgevingen voor. Je vindt ze in troebel, zwart of helder water, zowel stilstaand als traag stromend, zoals in meren, stromen, beken, rivieren en overstromingsgebieden tijdens het regenseizoen.

Geslachtsonderscheid: Alleen zichtbaar tijdens de paartijd, dan heeft het vrouwtje een geslachtspapil die dan zichtbaar is.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 6 tot 7,5.

GH: 8 tot 12.

Licht: Matig tot normaal.

Beplanting: Zorg voor sterke planten die goed verankerd moeten worden want ze graven graag.

Bodembedekking: De beste keuze is een dikke laag zand of fijn afgerond grind. Vergeet daarnaast niet om ook wat hout en stenen toe te voegen voor een optimaal resultaat.

Stroming: Matig tot normaal.

Leeftijd: 12 jaar.

Lengte: 22 tot 30 cm.

Voedsel: In de natuur voeden deze vissen zich met kleine visjes, rivierkreeftjes, wormen en insectenlarven. Voorzie ze in het aquarium van een afwisselend dieet met levend of diepvriesvoer, zoals stukjes witvis, mossel, krill en muggenlarven. Wissel dit af met cichlidensticks en ander hoogwaardig droogvoer om hun gezondheid en vitaliteit te ondersteunen.

Aquariummaat: 200 cm.

Waterlaag: Alle waterlagen.

Karakter: Semi agressief.

Aantal: Per paartje.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 3 dagen.

Bijzonderheden: Er zeer veel verschillende kweekvariëteiten wat betreft de kleur. De Pauwoog cichlide is gevoelig voor de gatenziekte. Om deze ziekte te voorkomen kan men vitamine C toevoegen aan zijn voer.

Kweekinfo: Het kweken met de Pauwoog cichlide is vrij makkelijk, het grootste probleem is het vinden van een paartje want men ziet het verschil pas tijdens de paring.

Als men dus wil kweken met deze vis kan men het beste 4 of meer jonge exemplaren met elkaar op laten groeien. Het is namelijk belangrijk dat de vissen de tijd krijgen om elkaar te leren kennen om een natuurlijke band te vormen. Er zullen zich dan vanzelf koppeltjes vormen, wat het paren vergemakkelijkt. Gebruik wel altijd vissen van verschillende herkomst om inteelt te voorkomen en zo de gezondheid en vitaliteit van de nakomelingen te waarborgen. Dit draagt bij aan een sterke en duurzame populatie.

Als zich een koppel heeft gevormd gaan ze vanzelf wel paren, zonder dat daar veel extra hulp voor nodig is. Zorg er echter voor dat er voldoende stenen of andere geschikte objecten in het aquarium aanwezig zijn waar de eitjes op afgezet kunnen worden. Deze moeten stevig en stabiel zijn zodat de ouders zich daarop kunnen concentreren. De uitgekozen steen zal eerst grondig worden schoongepoetst door de ouders, wat een fascinerende gebeurtenis is om te observeren. Daarna worden er zo'n 500 tot 1000 eitjes afgezet die geel-wit van kleur zijn, en soms zelfs wel meer dan 1000. Deze eitjes zijn kleverig van aard, waardoor ze stevig aan de uitgekozen steen blijven kleven en beschermd zijn tegen losraken.

Na ongeveer 3 dagen komen de eitjes uit, en de jongen worden dan door de ouders verplaatst naar van te voren gegraven kuiltjes in het zand. Dit instinctieve gedrag van de ouders helpt om de jongen te beschermen tegen mogelijke gevaren. Zodra de jongen rond gaan zwemmen, kunnen ze in eerste instantie worden gevoerd met Cyclops en Artemia-naupliën, wat een goede start biedt voor hun groei. Als ze wat groter zijn geworden en sterker lijken, kan men ze geleidelijk voeren met watervlooien, fijngewreven droogvoer en ander voedsel dat makkelijk in hun bekjes past. Ze zullen vrij snel groeien als ze goed gevoerd worden en de omstandigheden in het aquarium optimaal zijn voor hun ontwikkeling.


Hoe nuttig vond je dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 21-02-2025)

Rating: 5 sterren
1 stem